Våra tjänster

Mögelsanering

FSAB kan hjälpa dig med sanering av mögel och rötskador. Vår
kunniga personal är utbildad i mögel och rötskador i byggmiljö utifrån kurser utformade av Statens provningsanstalts. När du anlitar FSAB utförs inledningsvis en skadeutredning för att fastställa skadornas omfattning samt nödvändiga åtgärder. Efter att utredningen kartlagt mögel och/eller rötskadorna genomförs en grundlig sanering, du får även förslag på åtgärder för att förhindra en återkomst av mögel.

Är du orolig för mögel i din bostad kan vi hjälpa dig. Vi genomför kostnadseffektiva och gedigna saneringar av mögel med desinficeringsmedel eller blästring med hjälp av kolsyreis.

Mögel är ett samlingsord för flera olika svampar och bakterier, och kan leda till hälsobesvär om man vistas där de växer, besvär som kan uppstå är trötthet, nästäppa, allergier och ibland även astmatiska besvär.

Mögel kan växa i flera olika former, det behöver nödvändigtvis inte vara små svarta prickar. Ett sätt att upptäcka mögel kan vara på den unkna och jordiga lukt som det kan avge.

Olika typer av röta & mögel

Mögelsvamp kommer i miljontals sorter men vissa är mer vanligt förekommande när det kommer till hus och byggnader. Några av de vanligaste mögelsorterna för hus är rötsvamp, äkta hussvamp samt vitmögel och svartmögel.

Röta är ett grövre svampangrepp och kräver således större insatser vid sanering. Vitröta har inledningsvis en rödbrun färg som efter ett tag övergår till en vit eller gulvit färg. Virket som denna typ av rötsvamp han angripit blir mycket fibrös och förstörd.

Brunröta ingår i det som ofta kallas äkta hussvamp. Den här typ av mögelsvamp är självförsörjande vilket gör den svår att hantera. Den orsakar en brun färg och djupare sprickor i virket som ofta följer ett kubliknande mönster därför kräver denna typ av mögelangrepp att allt virke som angripits byts ut.

Vitmögel är en av de första mögelsorter som drabbar hus och är ofta svår att upptäcka med blotta ögat på grund av sin ljusa färg. Vanligt är att denna typ av mögelsvamp uppkommer i krypgrunder, källare och vind.

Svartmögel är egentligen inte en sorts mögel, det är ett samlingsnamn för flera olika mögelsvampar som har en mörk färg. Den lättaste att känna igen är de tidigare nämnda svarta prickarna. Om du misstänker att du har problem med svartmögel är det viktigt att undersöka då de svarta mögelsorterna ofta kan vara hälsofarliga.   

Vart uppstår mögel?

Mögel uppstår oftare i vissa miljöer och material, exempelvis i utrymmen med hög luftfuktighet eller material såsom plywood. Att installera en avfuktare kan minska risken för att mögelbesvär återkommer men har möglet eller rötan fått fäste måste detta först saneras för att bli av med problemet, annars finns risken att problemet blir större eller att farliga mögelpartiklar sprids i luften.

Chansa inte med ditt mögelbesvär! Kontakta oss på FSAB så hjälper våra duktiga och erfarna personal dig! Ring oss på 0771-410 900

Förfrågan

Har du frågor eller funderingar på våra tjänster? Ring oss på 0771 – 410 900 eller använd formuläret här så kontaktar vi dig.

Har du frågor eller funderingar på våra tjänster?